Skötselråd för skärbräda

Våra skärbrädor är rikligt inoljade vid tillverkning, genom att vi doppar dem i ett bad av livsmedelsgodkänd paraffinolja. Genom att undvika alltför mycket vatten på skärbrädan och regelbundet olja in den kommer den att hålla länge. Trä är ett material som rör sig beroende på bl.a. luftfuktighet. Skärbrädorna kan efter en tid böja sig något. För att minska risken följ gärna nedanstående råd:

  • Rengör skärbrädan i varmt vatten och lite diskmedel, skölj ordentligt. Efter diskning torkar man den torr med en handduk.
  • Diska inte skärbrädan i diskmaskin och låt inte heller skärbrädan ligga eller stå i vatten.
  • Förvara skärbrädan helst stående så minskar risken att den ändrar form.
  • Olja skärbrädan regelbundet cirka en gång per månad eller när den börjar bli torr. Oljan täpper till porer och gör skärbrädan mer tålig mot vatten. Använd skärbrädeolja som innehåller livsmedelgodkänd paraffinolja. Den härsknar inte och avger inte smak. Använd rikligt med olja och låt det stå ett par timmar och komplettera med olja där det sugit in mycket. När skärbrädan har sugit till sig rikligt med olja så torkar man bort överflöd.
  • Man kan även använda skärbrädevax för att olja in skärbrädan och få en tålig yta. Skärbrädevaxet innehåller paraffinolja och bivax.