Skötselråd för skärbräda

Våra skärbrädor är rikligt inoljade vid tillverkning. De doppas i ett bad av livsmedelsgodkänd paraffinolja som sedan får rinna av under natten. Genom att undvika alltför mycket vatten på skärbrädan och regelbundet olja in den kommer den att hålla länge.

Trä är ett material som rör på sig beroende på bl.a. luftfuktighet. Skärbrädorna kan efter en tid böja sig något. För att minska risken ska den inte utsättas för vatten mer än nödvändigt. Se till att olja in skärbrädan regelbundet och slutligen så bör den förvaras stående lutande mot något.

  • Rengör skärbrädan i varmt vatten och lite diskmedel, skölj ordentligt. Efter diskning ska inte skärbrädan lufttorka utan den bör direkt torkas torr med handduk eller hushållspapper.
  • Diska inte skärbrädan i diskmaskin och låt inte heller skärbrädan ligga eller stå i vatten.
  • Förvara skärbrädan helst stående så minskar risken att den böjs.
  • Olja skärbrädan regelbundet cirka en gång per månad eller när den börjar bli torr. Oljan täpper till porer och gör skärbrädan mer tålig mot vatten. Bäst är att använda paraffinolja som är en mineralolja som är lämplig för livsmedel. Den härsknar inte och avger inte smak. Använd rikligt med olja och låt det stå ett par timmar och komplettera med olja där det sugit in mycket. När skärbrädan har sugit till sig rikligt med olja så torkar man bort överflöd.